Presentatie / lezing : Op Gezonde Gronden

Thema’s: Gezonde bodem – gezonde plant – gezonde voeding

Wie ben ik, wat kom ik vertellen en hopelijk inspireren tot ……..

Mijn naam is Ron Hofman.
Op de lagere school had ik al besloten dat ik kok wilde worden.
Verschillende opleidingen voltooit en zo’n 25 jaar achter het fornuis gestaan.
Zowel als (dieet)kok in de gezondheid zorg als in grote en kleine horeca bedrijven in het binnen en buitenland.

Vanuit mijn interesse voor voeding ben mij ook gaan verdiepen in hoe deze geteeld word en welke invloed dat heeft op de kwaliteit.
Als kok zocht ik naar producten met een volle smaak, dat bleken uiteindelijk met name biologische producten te zijn en producten die in de vrije natuur groeien.
Ik ontdekte dat deze producten ook boordevol gezonde voedingstoffen zitten die we in onze moderne voeding steeds minder terug vinden zijn of zelfs geheel ontbreken.
Tot slot blijkt dat gezonde planten zelfs stukken beter houdbaar zijn.

Dit alles omdat deze planten tijdens hun ontwikkeling alle benodigde voedingsstoffen konden opnemen vanuit een gezonde bodem en niet opgejaagd zijn.
Waardoor ze uiteindelijk, naast alle essentiële voedingstoffen, ook meer levenskracht vitaliteit bevatten.

Levenskracht en vitaliteit kun je middels bio-fotonen onderzoek aantonen en in de periode dat ik mij daarin verdiepte heb daar zelfs een boek over mogen vertalen en uitgeven “ Op zoek naar vitale voeding”.
In dit boek worden middels (Duits) bio-fotonen onderzoek verschillen in levenskracht / vitaliteit tussen gangbare, biologische en biologisch-dynamische voedsel onderzocht.

Uiteraard aten wij in die tijd al biologisch en was ik aan het moestuinen geslagen, geïnspireerd door een boekenkast vol van stromingen op dit vlak.
Wij hadden dieren o.a. paarden en kippen die behalve onze restjes verder nog geen biologisch voer kregen, dat was er gewoon niet.
Dus ging ik op zoek naar de ingrediënten om het zelf te gaan maken, daar bleek meer interesse voor.
Zo ontstond min of meer organisch ons bedrijf in biologische diervoeders, zaaizaden en bodem verbeteraars.
Waarbij ik ook op locatie vele adviezen gaf om de bodemtoestand te verbeteren.

Bij zo’n bodem regeneratie proces is een eigen koolstof kringloop ontwikkelen het uitgangspunt.
In plaats van afvoeren leidt hergebruik van organische afvalstromen, bv mest, stalmateriaal en ander groenafval omvormen tot compost / bokashi op termijn tot een duurzaam systeem wat met steeds minder input, gezonder voedsel produceert.

De afgelopen 10 jaar werd ons bedrijf ook steeds meer gevonden door mensen die wilde bio (moes)tuinieren, van 1 m2 t/m burger voedsel coöperaties die op voormalige akkers / grasland vertrokken zoals ook vaak bij perma-cultuur / voedselbos en bijen projecten het geval was.

De algemene deler bij al deze (pioniers) activiteiten verbond was het besef dat we moeten beginnen bij de gezondheid toestand van de bodem.
Wat is het uitgangspunt en hoe kunnen we door natuurlijke processen te ondersteunen e.e.a. naar een hoger plan brengen.

In 2022 hebben wij dit bedrijf mogen overdragen aan de jongere generatie die het in dezelfde geest zijn gaan voortzetten.

En kon ik natuurlijk niet stil zitten en ben Natuurweide Advies gestart waarbij ik in de regio Zeeland op locatie advies geef en deze presentatie geef.

Wat kunt u verwachten van deze presentatie.
Ik u niet vertellen hoe je een bloemkool kweekt, we gaan ook geen bodem analyses uitpluizen.
Ik wil vanuit mijn achtergrond gezonde gronden aandragen om ons wat meer te verdiepen in de processen die in de bodem plaatsvinden.

Wat de bodem ons verteld en hoe we, zoals de praktijk reeds heeft aangetoond, de randvoorwaarden kunnen scheppen die (natuurlijke) regeneratie processen ondersteunen.

Er zijn meerdere wegen naar Rome en iedereen kan daar op zijn eigen manier invulling aan geven, we zullen verschillende stromingen behandelen die als uitgangspunt hebben de natuurlijke bodem regeneratie processen te ondersteunen.
Ik neem wat boeken mee ter inzage.

Ik zal ook wat producten meenemen en uitleggen hoe / waarom die van toegevoegde waarde zijn.
Zoals compost in verschillende stadia, micro-organismen, lava, steenmeel, kleimineralen en zeeschelpen kalk.

Zo kunnen mensen deze producten voelen, ruiken en proeven mag ook 😉

Enfin, de tijd zal te kort zijn om de totale dynamische complexiteit van een bodem te bespreken en eerlijk gezegd is dat ook niet nodig.
Je kunt het zo complex maken als je zelf wilt, doe dat ook gerust als dat goed voelt, dat zal dan vast wel ergens goed voor zijn.

Maar dit blijft allemaal vrij theoretisch, uiteindelijk kun je alleen echt iets leren / ervaren in de praktijk, door daar iets te doen of misschien juist iets laten.
En daarbij werkt het simpel beter om meer mee te bewegen met de natuurlijke (regeneratie) processen die we iedere dag om ons heen zien.
Hier zit een energie achter die we gratis ter beschikking hebben en die er continu naar streeft de optimale balans te bereiken.
Of we deze kracht tegenwerken of juist ondersteunen zal van invloed zijn op de kwaliteit van ons voedsel.

Ik las ooit een spreuk van een wijze indiaan die stelde dat:
De gezondheid van een volk is een directe afspiegeling van de gezondheid van de bodem waarvan zij leven.